Wakacje to czas na zabawę i relaks. Niektórzy lubią je spędzać w kuchni, jednak dla większości z nas to okres intensywnych podróży i spontanicznych decyzji...
Co jeść i po jakie produkty sięgać, aby nasza letnia dieta była pożywna i zdrowa? Zbilansowany jadłospis nie musi kolidować z długo wyczekiwanym urlopem.
Letnie upały potrafią odebrać apetyt, jednocześnie wystawiając nasz organizm na ciężką próbę. W okresie wakacji, szczególnie jeśli podróżujemy, najważniejsze jest nawodnienie i zbilansowana dieta, która pozwoli naszemu ciału się zregenerować. Warzywa, orzeźwiające cytrusy i świeże zioła to składniki, z jakich najlepiej korzystać właśnie teraz. Odpowiedni jadłospis na gorące dni to taki, w którym znajdziemy lekkie potrawy. Najważniejsza jest równowaga: warto pamiętać zarówno o warzywach i owocach, jak i o solidnej dawce białka (np. ze strączków) oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych.
W ofercie Soligrano znajdziecie produkty, które stanowią idealną bazę posiłków podczas podróży lub są ich uzupełniającym dodatkiem. Wszystkie z nich przygotujecie nawet w warunkach polowych, a czas przygotowania nie zatrzyma Was w kuchni na dłużej niż 15 minut.
Gotowa mieszanka na roślinne burgery to dobra propozycja dla osób na diecie wegańskiej bądź wegetariańskiej, ale też lżejsza alternatywa do klasycznych, mięsnych kotletów. Bogactwo błonnika poprawi pracę jelit i nasyci na długo, a różnorodność smaków pozwoli na kulinarne eksperymenty.
Czas przygotowania: 15 minut
Kaszotta i ryżotta Soligrano to produkty o niskiej zawartości tłuszczu, które doskonale się sprawdzą przy uporczywym upale. Wykorzystane w potrawie ekspandowane zboża zachowują swoją chrupkość, a ich przygotowanie nie wymaga długiego gotowania. Danie jest doprawione i gotowe do spożycia po dodaniu wrzątku!
Czas przygotowania: mniej niż 5 minut
Przygotowanie smacznej zupy wiąże się z długim gotowaniem warzywnego bulionu, na co podczas upalnego dnia nikt nie ma ochoty. Gotowe mieszanki na zupę Soligrano to zestaw suszonych warzyw i ziół, dzięki którym wywar jest smaczny i gotowy w mniej niż pół godziny. Dodatek ryżu i innych zbóż sprawi, że Wasza ulubiona zupa będzie także pożywna i nasyci na długo podczas wakacyjnych wojaży.
Czas przygotowania: 20 minut
Racuchy to wymarzone śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Szczególnie w okresie letnim, kiedy możemy je zjeść ze świeżymi i sezonowymi owocami. Najlepiej smakują ze śmietaną i jagodami, malinami czy truskawkami. Dodatkowo racuchy od Soligrano są bezglutenowe i nie obciążą układu trawiennego podczas podróży.
Czas przygotowania: 15 minut
Fot. @elakondrat
Lunch mix to gotowe mieszanki strączków, kasz i nasion, które stanowią idealną bazę na letni obiad. Sprawdzą się w towarzystwie sosów, warzywnych kotletów, ale także na zimno, np. pod postacią pożywnej sałatki. To bogaty w białko i błonnik zestaw zbóż, jakich nasze ciało potrzebuje podczas wakacyjnych wyzwań.
Czas przygotowania: do 10 minut
Letnia, kolorowa kuchnia to bogactwo smaków i witamin. Warto korzystać z tej pory roku i sięgać po produkty sezonowe – najlepiej lokalne. Podczas upałów nasze ciało szczególnie potrzebuje cennych antyoksydantów, które najlepiej spożywać zaopatrując się w produkty bogate w witaminę C, E oraz A. Wybierając się w daleką podróż warto pamiętać również o probiotykach, które wzmocnią naszą florę bakteryjną.
Racjonalne i przemyślane zakupy to pierwszy krok do udanych oraz bezpiecznych dla naszego zdrowia wakacji.