Pusty

Brak produktów w koszyku.

Niezalogowany
Strona główna  /  Blog  /  Wszystkie   /  Dania gotowe, ale zdrowe. Co sprawdzać w składzie?

Dania gotowe, ale zdrowe. Co sprawdzać w składzie?

Podziel się

Dla każdego, kto interesuje się zdrowym odżywianiem, jest jasne, że fast-food nie służy zdrowiu...

A co z daniami opartymi na zdrowych produktach, jak warzywa, pełnoziarnista mąka czy gryka? Pojawiło się ich ostatnio sporo. Jednak pod względem składu wiele z nich nie ustępuje hamburgerom z fast-foodowych sieciówek.

Tego wystrzegaj się w gotowych daniach

W przypadku dań z budki z hot-dogami czy baru sieciowego dość trudno ustalić skład. Wystarczy jednak wiedzieć, że półprodukty są najczęściej mocno przetworzone i solidnie zakonserwowane. Choćby z tego powodu nie warto ich spożywać zbyt często. Gdy dochodzi do tego smażenie na głębokim tłuszczu (frytki, pączki), to otrzymujemy przepis na danie, które z pewnością nie służy zdrowiu. Skład tych dań może solidnie zaskoczyć. Gdy niedawno dietetycy z Wielkiej Brytanii pochylili się nad pizzą z popularnej sieciówki, znaleźli w niej więcej cukru, niż w niektórych deserach.

A co z gotowymi do odgrzania daniami ze sklepowych półek i zamrażarek? Tu można łatwo skontrolować skład. Najczęściej problemem są w nim:

  • tłuszcze utwardzane (sojowy, palmowy, shea),
  • wzmacniacz smaku (glutaminian sodu, glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy )
  • zagęstniki (guma guar, guma ksantanowa, karagen, mączka chleba świętojańskiego, błonnik bambusowy, grochowy etc.)
  • sól,
  • cukier, syrop glukozowo-fruktozowy,
  • wysokoprzetworzone, niskiej jakości mięso (mięso oddzielane mechanicznie, smażona wieprzowina etc.)
  • wysokoprzetworzone, przemysłowe zboża i strączki o niskiej jakości, jak pszenica czy soja.

Niestety, tego typu dodatki nie są zarezerwowane tylko dla pizzy czy hamburgerów. Spotkasz je też niekiedy w wegetariańskich, pełnoziarnistych czy wegańskich wariantach fast-foodów. A co w zamian?

Szukaj prostego składu

Czy jest jakiś sposób, by na pierwszy rzut oka ocenić skład dania gotowego? Niestety nie, choć zakupy tylko u zaufanych producentów pozwalają wybierać szybko, nie martwiąc się o szkodliwe dodatki w składzie.

Przykładowo Vege Burger jaglany z buraczkiem i czerwoną soczewicą Soligrano to tylko: mąka jaglana (29%), burak czerwony suszony (14,3%), słonecznik, gryka ekspandowana, mąka z soczewicy czerwonej (7%), siemię lniane, mąka gryczana preparowana termicznie, przyprawy [sól, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek, chilli.

Podobnie jest z gotową pomidorówką od Soligrano, która ma w składzie tylko ryż, warzywa, mąkę jaglaną i przyprawy. Dodatkowo warto zwracać uwagę na certyfikaty – wiemy wówczas, że produkt powstał na bazie warzyw i zbóż z eko-upraw, a więc bez niepotrzebnych pestycydów czy herbicydów.