W sieci są przepisy na dziesiątki rodzajów takiego chleba...
Świeże pieczywo o każdej porze dnia oferują dyskonty i markety. Tysiące osób, które w ostatnich latach zaczęły interesować się wypiekiem domowego chleba, mają jednak dobre powody, by osobiście dobierać recepturę i czuwać nad jego wypiekiem.
Fit, pełne ziarno, razowe… chleby ze sklepu wyglądają na bardzo zdrowe. Gdy jednak uważnie przeczytać skład często okazuje się, że zawierają cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, karmel i konserwanty. Paradoksalnie dotyczy to głównie pieczywa razowego – brązowy kolor można uzyskać najprościej właśnie poprzez dodanie do chleba karmelu.
A to nie koniec pułapek związanych z gotowym chlebem, bo najważniejsze – jak to zwykle bywa – jest niewidoczne dla oczu. Sklepowe pieczywo jest odmrażane przed wypiekiem. Ciasto tak naprawdę powstaje często wiele miesięcy wcześniej i nie zawsze jest to chleb z Polski. Osoby, które lubią swojskie, świeże jedzenie, mogą poczuć się wprowadzone w błąd, widząc reklamy „pieczywa prosto z pieca”. Dociekanie za każdym razem prawdy jest w przypadku supermarketowego pieczywa trudne. Ambitni biorą sprawy w swoje ręce i sami pieką domowy chleb.
Technologia wypiekania chleba na zakwasie wymaga podjęcia przygotowań kilka dni wcześniej. Jednak już chleb drożdżowy lub z sodą można zrobić właściwie od ręki. Łatwiej zachować pełną kontrolę nad składem, modyfikując przepis na domowy chleb zgodnie ze swoimi potrzebami. Mąka pełnoziarnista żytnia BIO i orzechy czy nasiona słonecznika z ogrodu to przepis na domowy chleb całkowicie zgodny z naturą.
Czasem wystarczy dodać po prostu to, co jest w domowej szafce kuchennej: siemię lniane, śliwki suszone czy płatki owsiane. Wszystkie te dodatki wzbogacą skład domowego chleba i uczynią go niepodrabialnym. Warto eksperymentować z rodzajami mąki, aż do osiągnięcia idealnego smaku.
Niektórzy decydują się na domowy chleb, bo unikają glutenu, a nie mają zaufania do sklepowych wypieków. Im można polecić:
Choć w pierwszej chwili chleb gryczany może wydawać się egzotyczną propozycją, w rzeczywistości robi się go bardzo prosto. Niektórzy przygotowują go z gotowej mąki gryczanej. Jednak chleb wychodzi też z kaszy. Wystarczy namoczyć przez dobę kaszę gryczaną BIO Soligrano, a następnie zmiksować z wodą, posolić i upiec.
Niektórzy lubią jeszcze odważniejsze eksperymenty i robią chleb z warzyw i owoców. Wbrew pozorom domowy chleb bananowy, cukiniowy i marchewkowy też nie jest trudny. Zależnie od proporcji można zrobić je w bardziej wytrawnej, lub w słodszej wersji – ta druga zastąpi ciasto i sprawdzi się w towarzystwie konfitury.
Autorką zdjęcia głównego jest Anna Sołyszko/@tajemnicesmaku.