Pusty

Brak produktów w koszyku.

Proces ekspandowania

Proces ekspandowania polega na poddaniu całych ziaren zbóż działaniu gorącej pary i wysokiego ciśnienia. Ziarno po rozprężeniu staje się produktem gotowym do bezpośredniego spożycia. Nie wymaga już gotowania, zachowuje kształt i naturalne wartości odżywcze, a także składniki mineralne. W procesie nie wykorzystuje się substancji chemicznych. Operując różnym ciśnieniem z jednego surowca można otrzymać bardzo zróżnicowane produkty pod względem wielkości, wodochłonności i właściwości sensorycznych.Warto wiedzieć, że podczas ekspandowania zboża zostają poddane obróbce, mimo to większość składników odżywczych zostaje zachowana. Ekspandowane zboża są zatem zdrowe i wartościowe.

Jakie są korzyści procesu ekspandowania zbóż? Zboża ekspandowane są gotowe do spożycia, mają długi czas przydatności do spożycia i zachowują naturalny kształt ziarna. Co ważne, w procesie zachowujemy większość właściwości odżywczych, bez użycia żadnych konserwantów czy środków chemicznych.

    proces ekspandowania