Pusty

Brak produktów w koszyku.

Niezalogowany

Gluten – dowiedz się więcej

Coraz więcej Polaków przechodzi na dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych.

Jak rozpoznać, że nasz organizm źle reaguje na gluten?

Celiakia, alergia i nadwrażliwość to schorzenia, które mogą wpłynąć na jakość naszego życia. Najważniejsze jest szybkie rozpoznanie choroby i przestrzeganie zasad żywieniowych.

Chociaż choroby glutenozależne są coraz częściej diagnozowane w Polsce, wiedza na ich temat wciąż jest zbyt mała. Wiele osób zmaga się po spożyciu produktu z glutenem z nieprzyjemnymi objawami, takimi jak pokrzywka, biegunka, bóle brzucha, wzdęcia czy nudności. Nie zawsze są to jednak klasyczne objawy z układu pokarmowego. Mogą to być problemy: z anemią, neurologiczne, z jamą ustną, z niepłodnością. Nieleczona celiakia może doprowadzić nawet do nowotworów układu pokarmowego. Szacuje się, że w Polsce prawidłowa diagnoza celiakii trwa nawet 9 lat.

Czym jest gluten?

Gluten jest wspólną (umowną) nazwą mieszanin białek (prolamin i glutenin) znajdujących się w ziarnach zbóż. Podstawowe białka glutenowe to:

  • gliadyna w pszenicy,
  • sekalina w życie,
  • hordeina w jęczmieniu.

Osoby z celiakią i innymi formami nietolerancji glutenu nie mogą spożywać także tzw. starych odmian pszenicy: orkiszu, samopszy, płaskurki. Mimo że zawierają one mniej glutenu niż współczesna pszenica, jest on nadal toksyczny dla osób chorych.

Choroby glutenozależne

Celiakia (choroba trzewna) to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu. Wyróżnia się trzy rodzaje celiakii: klasyczną, nieklasyczną oraz potencjalną.

Alergię na pszenicę w zależności od czasu wystąpienia reakcji uczuleniowej, można podzielić na: natychmiastową – występującą w ciągu minuty do godziny od spożycia pokarmu oraz późną – objawiającą się po kilku godzinach a czasem nawet po 1-2 dniach.

Nadwrażliwość na gluten (nieceliakalna) nie ma nic wspólnego z alergią ani celiakią, jednak powoduje niekorzystne objawy po spożyciu glutenu.

Choroba Dühringa to skórna postać celiakii, występuje często w tych samych rodzinach, w których są chorzy na celiakię.

Leczenie poprzez wykluczenie glutenu z diety nie różni się w przypadku celiakii czy alergii na pszenicę. Różnice polegają wyłącznie na tym, iż w przypadku celiakii dieta musi być już stosowana przez całe życie, natomiast w przypadku alergii i nieceliakalnej nadwrażliwości, dieta może być stosowana czasowo.

Dieta bezglutenowa

Zabronione w diecie bezglutenowej są zboża: pszenica (także orkisz, płaskurka, samopsza), jęczmień, żyto i zwykły niecertyfikowany owies oraz wszystkie produkty z ich dodatkiem.

Naturalnie bezglutenowe są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, rośliny strączkowe, sorgo, orzechy, mięso, jaja, owoce, warzywa.

Za bezglutenowe uznaje się także produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg). Mogą być one opisane słownie jako bezglutenowe oraz zawierać międzynarodowy licencjonowany znak Przekreślony Kłos lub inny symbol wymyślony przez producenta oznaczający produkt bezglutenowy.

W ofercie Soligrano znajdują się liczne, certyfikowane produkty bezglutenowe oznaczone znakiem Przekreślonego Kłosa.

Dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty były nie tylko smaczne, ale również bezpieczne i najwyższej jakości. Każda partia produktu przed wypuszczeniem do obrotu badana jest w laboratorium akredytowanym w kierunku obecności glutenu. Zawartość glutenu dla wszystkich produktów jest zgodna z wymaganiami.

Jak wygląda bezglutenowa produkcja zbożowych produktów Soligrano?

  • Nasze produkty wytwarzane są na bazie naturalnych surowców.
  • Ziarna zbóż przed wykorzystaniem do produkcji, poddawane są procesowi oczyszczania i obłuszczania.
  • W celu zminimalizowania ryzyka zanieczyszczenia produktu obcymi ziarnami, gryka obłuszczana jest w zakładzie przetwarzającym wyłącznie grykę.
  • Proces oczyszczania i obłuszczania zbóż jest procesem kilkuetapowym i wykorzystywany jest w nim między innymi separator optyczny, urządzenie o bardzo dużej czułości, które pozwala usunąć zanieczyszczenia w kolorze innym niż oczyszczane zboże.
  • Każdy surowiec przy przyjęciu do zakładu podlega kontroli jakości, a w trakcie oczyszczania/obłuszczania, co godzinę pobierane są próbki w celu kontroli obecności zanieczyszczeń.
  • Każdorazowo linia produkcyjna jest starannie czyszczona przed rozpoczęciem produkcji, w przypadku produkcji bezglutenowej wykonywane są dodatkowe zabiegi mające na celu wyeliminowanie krzyżowego zanieczyszczenia glutenem.
  • Próbka z każdej partii produkcyjnej oceniana jest w wewnętrznym laboratorium między innymi pod kątem zanieczyszczeń obcymi ziarnami.
  • Dodatkowo próba z każdej partii wyrobu gotowego wysyłana jest do zewnętrznego laboratorium akredytowanego na badania w kierunku zawartości glutenu.
  • Po uzyskaniu pozytywnych wyników badań produktu, jest on dopuszczony przez Pracownika Działu Jakości do wprowadzenia na rynek.

Więcej informacji na temat celiakii i diety bezglutenowej znajdziesz na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz bezpośrednio w Poradniku pt. Celiakia i dieta bezglutenowa.

Centrum Diety Bezglutenowej
poniedziałek – piątek w godz: 9:00 – 17:00

tel. (22) 253 04 97

Adres: ul. Na Uboczu 28 UC4, 02-791 Warszawa

Adres mailowy: dietetyk@celiakia.pl