Pusty

Brak produktów w koszyku.

Niezalogowany
Strona główna  /  Blog  /  Wszystkie   /  Gryka – polski hit z korzeniami w starożytności

Gryka – polski hit z korzeniami w starożytności

Podziel się

Czy historia gryki na polskich stołach zaczęła się wraz z nudną kaszą gryczaną znaną z PRL? Oczywiście, że nie!

Hanna i Paweł Lis w „Kuchni Słowian” piszą, że kaszę odkryto na wyspie Wolin w czasach datowanych na IX wiek, a pyłek gryki – na Wawelu i na Rynku w Krakowie w miejscach z XI wieku. Bez wątpienia nasi przodkowie spożywali ją więc od gór po morze, i to jeszcze zanim do Polski zawędrowali Tatarzy (jedna z teorii mówi, że to oni przywieźli kaszę, nazywaną w niektórych regionach tatarką). 

Na Wschodzie kasza była podstawą blin ze śmietaną i soczystych kulebiaków, a na Zachodzie nie ma rolady bez kaszy i kiszonego ogórka. Dziś jest kojarzona właśnie z kuchnią naszego regionu, choć pierwsze hodowle powstały w Indiach ok. 4000 lat temu. Jak widać, poza nudną kaszą z masłem (lub co gorsza – bez…) ma ona wiele odcieni i to nie tylko tych znanych w kuchni polskiej. Obecnie pojawiają się coraz to nowsze „patenty” na kaszę, które pozwalają ją poznać z jeszcze innej strony.

Za co kochamy kaszę gryczaną?

Chyba każdy słyszał, że kasza gryczana jest zdrowa, bo zawiera m.in. witaminy z grupy B. Nie każdy wie jednak, że kasza:

  • zawiera 10-18 proc. białka – dla porównania wieprzowina to 12-19 proc. białka;
  • zawiera więcej magnezu niż banany, pietruszka czy nawet orzechy laskowe;
  • zawiera 6 g błonnika w 100 gramach, a produkty zawierające od 3 g błonnika na 100 gram klasyfikuje się jako wysokobłonnikowe;
  • jest produktem o niskim indeksie glikemicznym (54).

Wszystko to sprawia, że jest wbrew pozorom wprost wymarzonym elementem współczesnej diety.

Dania z kaszą gryczaną z pomysłem

Przykładowe pomysły, które przekonają do kaszy gryczanej nawet sceptyków:

  • mąkę gryczaną dodaje się do amerykańskich pancakes, by smak nabrał głębi. Ten sam trik stosuje się zresztą przy rosyjskich blinach;
  • zamiast nudnych płatków, zacznij śniadanie od płatków gryczanych lub gryki ekspandowanej.
  • gryka ekspandowana + miód czy kajmak to zresztą gotowy pomysł na kulki mocy lub miodowe szyszki dla dzieci;
  • chleb z kaszy gryczanej robi się banalnie prosto, a nie zawiera glutenu czy innych alergenów;
  • burgery z kaszy gryczanej doskonale smakują z burakiem czy ogórkiem kiszonym.

Jednym z dawno nieaktualnych mitów na temat kaszy gryczanej jest ten, że trudno się ją przyrządza. Gotowe mieszanki i łatwo dostępna mąka z gryki pozwalają szybko przyrządzać na co dzień nawet pozornie skomplikowane dania z kaszy.