Pusty

Brak produktów w koszyku.

Niezalogowany
Strona główna  /  Blog  /  Wszystkie   /  Nowości Soligrano zgodne ze światowymi trendami BIO*

Nowości Soligrano zgodne ze światowymi trendami BIO*

Podziel się

Dekadę temu na półkach w polskich sklepach pojawiły się pierwsze ekologiczne produkty...

Początkowo drogie i w ograniczonej ofercie przyjmowane były jako ciekawostka. Z czasem wraz z większą dostępnością i niższymi cenami Polscy konsumenci zwiększali wartość swojego koszyka zakupowego o produkty „bio”. Dziś są już świadomi i dokładnie sprawdzają ich skład, pochodzenie i certyfikaty. Istotne jest również to, żeby produkty były smaczne i łatwe do przygotowania, jak te w ofercie Soligrano. Zniknął problem, z którym borykały się osoby poszukujące żywności BIO: wybrać danie gotowe bez odpowiedniego certyfikatu czy samodzielnie komponować zdrowy posiłek.

Polska marka Soligrano, oferuje mieszanki ziaren – Red, Yellow i Green Lunch, które trudno samodzielnie skomponować. Na mieszankę „czerwoną” składa się soczewica czerwona, komosa biała i siemię lniane z certyfikowanych upraw ekologicznych; na „zieloną”: soczewica zielona, ryż i groch z certyfikatami BIO. W „żółtej”, poza dwoma rodzajami soczewicy, jest też ekologiczny słonecznik, który dodaje całości lekko orzechowego posmaku.

Ale to nie wszystko, bo oglądając film czy grillując na tarasie, można też zjeść zdrowego burgera od Soligrano. Vege Burger Organic to połączenie ciecierzycy, orkiszu i buraka.

Ciecierzyca czy kasza bulgur BIO od Soligrano może posłużyć do komponowania dań kuchni bliskowschodniej, a Orkiszotto włoskie to gotowa mieszanka dla fanów ziół prowansalskich i dojrzewających w słońcu pomidorów.

W krajach wysoko rozwiniętych widać ogólny trend powrotu do żywieniowych podstaw. W Soligrano słyszymy, że zamówienia na kaszę jaglaną czy gryczaną BIO napływają nie tylko z Polski. Rozpoznawalne na świecie certyfikaty ułatwiają producentowi ekspansję na rynki zagraniczne. Niedawno marka jako jedyna z Europy zajęła miejsce na podium w kategorii innowacji na konkursie SIAL China w Szanghaju.

Zboża z własnych pól

Dawniej konsumenci mieli dylemat: kupić produkt BIO, ale z Niemiec czy USA, czy postawić na „dobre, bo polskie”, ale niekoniecznie zgodne ze sztuką organicznego rolnictwa? Chęć robienia takich zakupów wiąże się również z faktem, że nie musimy się już nad tym zastanawiać. Przybyło zaufanych producentów, wzrosła też świadomość dotycząca certyfikatów. Kiedyś wystarczał jakikolwiek, dziś klienci wolą produkty oznaczone europejskim zielonym liściem, najchętniej z kodem rozpoczynającym się od liter PL – to oznaczenie polskiego produktu. Europejskie normy są restrykcyjne na tle niektórych innych stosowanych na świecie certyfikatów, co daje świadectwo bezpieczeństwa podczas zakupów.

Soligrano oferuje szeroki wybór rodzimych zbóż dobrej jakości. Biorąc z półki mąkę lub kaszę, wiemy, że to bezpieczny wybór. Producent posiada własne pola uprawne o powierzchni 1700 ha. To daje przewagę nad innymi, którzy nie zawsze mogą być pewni jakości, którą oferują ich dostawcy. Firma ma własną czyszczarnię zbóż, co daje jeszcze wyższy poziom kontroli nad całym procesem. W Soligrano drogę każdego ziarnka można prześledzić od pola aż do momentu, gdy trafi zapakowane do sklepu.

Nowości w ofercie Soligrano

W 2021 roku w ofercie pojawiła się ekspandowana płaskurka i samopsza z certyfikatem BIO. To odmiany zbóż, które wracają do codziennego jadłospisu. Polacy szybko się z nimi zaprzyjaźniają również dzięki nowym technologiom wykorzystywanym przez producentów. W wersji ekspandowanej nadają się na przekąskę i jako dodatek do wypieków – nie trzeba ich gotować.

Kolejnym zauważalnym trendem jest samodzielny wypiek chleba. Ten dostępny w marketach nie zadowala szczególnie osób, które zwracają uwagę na certyfikaty BIO i stronią od tradycyjnych białych bułek.

Soligrano z myślą o takich klientach wprowadziło mieszanki do wypieku chleba orkiszowego i pszenno-żytniego. To smak tradycyjnego chleba z zakwasem i najlepszą, certyfikowaną mąką – wystarczy dodać wodę, drożdże i ewentualnie ulubione dodatki.

Soligrano zostało wyróżnione w 2020 roku nagrodą Złoty Laur Klienta w kategorii produktów zbożowych. To najlepszy dowód na to, że Polakom zależy dziś na bezpieczeństwie i jakości tego, co jedzą.

*Artykuł jest częścią aktualnego wydania tygodnika Wprost i Raportu BIO pt. Polskie produkty ekologiczne – fakty i mity, którego Soligrano zostało partnerem.

Pełny Raport BIO dostępny jest tutaj:

Raport_BIO