Pusty

Brak produktów w koszyku.

Niezalogowany
Strona główna  /  Blog  /  Wszystkie   /  Orkisz, kasza, zboża – kuchnia włoska to nie tylko biała mąka

Orkisz, kasza, zboża – kuchnia włoska to nie tylko biała mąka

Podziel się

Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z białą mąką...

Tymczasem to nie tylko pizza i spaghetti, ale też różnego rodzaju kasze, które u nas uważa się za typowo polskie. Jak wykorzystać kaszę w stylu kuchni włoskiej?

Orkisz i owies po włosku

Na włoskich blogach kulinarnych znaleźć można przepis na włoską sałatkę z kaszą owsianą. Aż dziwi, że w Polsce podłużne, podobne do ryżu ziarna tej kaszy nie są powszechnie wykorzystywane. Nadają się przecież świetnie do wszelkiego rodzaju risotto. Przepis jest bardzo prosty:

  • pokrojony w kostki bakłażan i pomidor usmażyć na patelni na oliwie,
  • posolić,
  • posypać drobno krojoną bazylią, serem mozarella i polać oliwą,
  • dodać kaszę owsianą i wymieszać.

Ci, którzy nie mają czasu, mogą po prostu zrobić gotowe bio orkiszotto po włosku od Soligrano. To prosty skład i naturalne składniki z polskich upraw, w tym prawdziwe warzywa i aromatyczne przyprawy.

Orkiszotto_włoskie_bio_Soligrano

Kuchnia toskańska? Sałatka z kaszą!

Kasza mazurska lub pęczak kojarzy się jednoznacznie z tradycyjną, polską kuchnią. A tymczasem w Toskanii to właśnie na ich bazie przyrządza się typowe dla tego regionu sałatki. To bardzo proste: do składników jak na sałatkę grecką (z dodatkiem pietruszki) dodaje się kaszę i dokładnie miesza. Sekretem jest dressing, który łączy się z soczystymi warzywami i wzbogaca codzienny charakter pęczaku.

Jak zrobić taki sos?

  • połączyć pół szklanki oliwy i ćwierć szklanki octu winnego,
  • dodać łyżkę miodu,
  • ubić w moździerzu przyprawy: czosnek, cebulę, oregano, bazylię, pietruszkę, rozmaryn, tymianek, paprykę, sól, pieprz, koper i chilli,
  • dodać dwie łyżki startego parmezanu,
  • wymieszać.

Mało kto wie, że Włosi jadają pęczak w jeszcze prostszej wersji: posypują go parmezanem. To dodatek do obiadów, przekąsek i sałatek, który może zastąpić makaron lub ryż.

Krupnik w wersji tyrolskiej – Zuppa di orzo

Nam, zupa z pęczakiem jednoznacznie kojarzy się z krupnikiem. Włosi mają jego własną wersję, bardzo podobną do polskiej zupy, ale z kilkoma różnicami. Ta zupa też jest gęsta, kremowa i kolorowa dzięki marchewce i pietruszce. Wyróżnia ją dodatek pokrojonej w kostkę, wędzonej tyrolskiej szynki Speck.

Klopsy owsiane?

Pulpety są wysoko cenione w kuchni włoskiej – nie tylko mięsne, ale również te z dodatkiem ryżu. Mniej popularny wariant włoskiego arancini to klopsy z… owsem. Można je zrobić ze szpinakiem, włoskimi przyprawami, mozzarellą i oliwą. Wystarczy połączyć składniki i formować z nich małe kulki, które polewa się oliwą i piecze przez 20 minut, aż zyskają chrupką skórkę. Można jeść je na zimno i na ciepło, a nawet mrozić i przechowywać przez kilka miesięcy. Warto spróbować.