Pusty

Brak produktów w koszyku.

Chleb na drożdżach z posypką z żyta i gryki

Składniki:

  • 1000 g mąki
  • 1 litr wody ciepłej
  • 4 dag drożdży
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 35 g żyto półekspandowane
  • 5 g posypka gryka ekspandowana

Przygotowanie:

200 ml ciepłej wody z drożdżami i cukrem odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu przez 45 minut. Po tym czasie posypujemy ciasto żytem półekspandowanym oraz gryką ekspandowaną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza przez 30 – 40 minut.

Autor przepisu: Akademia Kulinarna Soligrano. Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!

Więcej o produkcie Gryka Ekspandowana Soligrano.