Pusty

Brak produktów w koszyku.

Niezalogowany
Strona główna
/ Przepisy / Chleb pszenno orkiszowy

Chleb pszenno – orkiszowy

Składniki:

  • 255 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Soligrano BIO
  • 170 g mąki pszennej typ 400-500
  • 7 g drożdży suszonych (lub 15 g drożdży świeżych)
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 25 g ziarna siemienia lnianego
  • 25 g ziarna słonecznika
  • 15 g zakwasu chlebowego w proszku
  • 350 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, sól, zakwas oraz ziarna, następnie dodać wodę i suszone drożdże.

*W przypadku drożdży świeżych: do miski wlać 350 ml wody i dodać 15 g drożdży, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Następnie dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto ręką lub mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto włożyć do wysmarowanej olejem formy o wymiarach 25 x 12 x 8 cm.
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia do brzegu formy. Następnie wstawić formę do nagrzanego piekarnika (200-220 C).
Piec przez około 40-50 minut do uzyskania ciemnobrązowej barwy skórki.

Soligrano życzy smacznego!

Polecane produkty