Składniki:
Sposób przygotowania:
Do małego garnka wsyp cukier puder, a gdy zacznie się rozpuszczać dolej czerwonego wina. Poczekaj chwilę, aż odparuje i dodaj wiśnie. Gotuj przez kilka minut, aż owoce puszczą sok. Odstaw do wystygnięcia.
Do miski wlej zimną śmietanę, dodaj mascarpone i ubij na sztywną masę. W trakcie ubijania dodaj odrobinę cukru pudru – do smaku.
Obierz banany i mango (usuń pestkę), pokrój na kawałki, wrzuć do miski i zblenduj na gładką masę.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając. Do rozpuszczonej czekolady wsyp odrobinę ekspandowanych nasion płaskurki i wymieszaj tak, aby czekolada pokryła ziarna. Rozsmaruj masę na pergaminie i włóż do zamrażarki.
Do szklanych pucharków na spód wlej wiśnie, następnie nałóż warstwę kremu oraz mus z mango i bananów. Wyciągnij z zamrażarki czekoladę z płaskurką, połam na mniejsze kawałki i połóż na deserze. Jeśli masz ochotę możesz na wierzch poukładać kilka sztuk świeżych owoców np. malin, borówek, jeżyn, truskawek – w zależności od sezonu.
Propozycję podania prezentujemy na zdjęciu.
Soligrano życzy smacznego!
Autor przepisu: Szef Kuchni Kolumna Park.
Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!
Więcej informacji o płaskurce.