Pusty

Brak produktów w koszyku.

Niezalogowany
Strona główna
/ Przepisy / Deser z owocami i plaskurka

Deser z owocami i płaskurką

Składniki:

  • Wiśnie bez pestek – 250 g
  • Śmietana 36%  – 0,5 l
  • Mascarpone – 250 g
  • Mango 1 szt – dojrzałe
  • Banan – 2 szt
  • Cukier puder – 100 g
  • Czekolada deserowa – 1 tabliczka
  • Czerwone wino – 100 ml
  • Ekspandowane ziarna płaskurki

Sposób przygotowania:

Do małego garnka wsyp cukier puder, a gdy zacznie się rozpuszczać dolej czerwonego wina. Poczekaj chwilę, aż odparuje i dodaj wiśnie. Gotuj przez kilka minut, aż owoce puszczą sok. Odstaw do wystygnięcia.

Do miski wlej zimną śmietanę, dodaj mascarpone i ubij na sztywną masę. W trakcie ubijania dodaj odrobinę cukru pudru – do smaku.

Obierz banany i mango (usuń pestkę), pokrój na kawałki, wrzuć do miski i zblenduj na gładką masę.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając. Do rozpuszczonej czekolady wsyp odrobinę ekspandowanych nasion płaskurki i wymieszaj tak, aby czekolada pokryła ziarna. Rozsmaruj masę na pergaminie i włóż do zamrażarki.

Do szklanych pucharków na spód wlej wiśnie, następnie nałóż warstwę kremu oraz mus z mango i bananów. Wyciągnij z zamrażarki czekoladę z płaskurką, połam na mniejsze kawałki i połóż na deserze. Jeśli masz ochotę możesz na wierzch poukładać kilka sztuk świeżych owoców np. malin, borówek, jeżyn, truskawek – w zależności od sezonu.

Propozycję podania prezentujemy na zdjęciu.

Soligrano życzy smacznego!

Autor przepisu: Szef Kuchni Kolumna Park.

Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!

Więcej informacji o płaskurce.

Polecane produkty