Składniki:
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek tarty
Sposób przygotowania:
Mieszankę Green Lunch ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (proporcja 2:1) i odstaw do wystudzenia.
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju z dodatkiem soli, pieprzu i majeranku, następnie wymieszaj z Green Lunchem i w miarę potrzeby dopraw do smaku.
Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści (czasami są twarde i gorzkie). Z główki wytnij głąb. Kapustę sparz w posolonym wrzątku (wkładając kapustę wyciętym głąbem do dołu). Po kilku minutach powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych kilka minut. Sparzone liście możesz zahartować w wodzie z lodem, będą miały ładniejszy kolor.
Na każdy liść nałóż farsz, brzegi kapusty złóż do środka i zwiń gołąbki. Ważne, aby były dość mocno ściśnięte.
Zawinięte gołąbki włóż do gotującej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez 5-8 minut.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż posiekany czosnek. Następnie wlej śmietanę i przez chwilę gotuj. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i tarty ser. Zagotuj całość – cały czas mieszając, w razie potrzeby dopraw do smaku, a na koniec dodaj posiekane liście świeżej bazylii.
Odrobinę sosu wlej na talerz i ułóż na nim gołąbki.
Soligrano życzy smacznego!
Autor przepisu: Szef Kuchni Kolumna Park.
Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!
Więcej informacji o Green Lunch.