Składniki:
Przygotowanie ptasiego mleczka:
Kaszę jaglaną wraz z malinami rozdrabniamy przy użyciu blendera, śmietankę rozdzielamy wlewając 200 ml. do garnka i podgrzewamy do zagotowania, zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę oraz dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Resztę śmietanki wlewamy do miski i ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier puder, rozdrobnioną kaszę, oraz rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę wlewamy do płaskiego naczynia (tak aby powstała warstwa miała około 2 cm.), następnie wkładamy do zamrażarki. Po zamrożeniu wyciągamy jednolita taflę i kroimy ją na kwadraty/prostokąty o dowolnych wymiarach (sugeruję kostkę 2×2 cm.)
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę kruszymy na małe kawałki do miski, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej masy. Po wyjęciu z kąpieli dodajemy olej roślinny i dokładnie mieszamy aby masa była jednolita i błyszcząca.
Tak przygotowaną czekoladą oblewamy dokładnie kostki ptasiego mleczka i pozostawiamy na siatce do obcieknięcia nadmiaru czekolady i zastygnięcia (w przypadku zamrożonych kostek ilość przylegającej czekolady będzie większa oraz będzie szybciej zastygać). Jako wykończenie i dekorację używamy malin, które znajdują się w opakowaniu Kaszy Jaglanej na miodzie z malinami lub karmelkami z kaszy jaglanej, które można przygotować w łatwy sposób.
Na patelnię należy wsypać cukier, podgrzewać do uzyskania karmelu i dodać do niego kaszę jaglaną. Wymieszać i wylać na papier do pieczenia, poczekać aż ostygnie a następnie wystarczy pokruszyć, tak powstałe karmelki można wykorzystać do dekoracji powstałego ptasiego mleczka nadając dodatkowej chrupkości.
Autor przepisu: Akademia Kulinarna Soligrano. Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!
Więcej o produkcie Jagły Ekspandowane Soligrano.