Składniki:
Przygotowanie:
Przygotowujemy drożdże, do garnka wlewamy ½ litra mleka i podgrzewamy (mleko nie może być zbyt gorące). Drożdże rozdrabniamy i dodajemy cukier, a następnie dodajemy połowę podgrzanego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodajemy masło.
Do miski wsypujemy mąkę, owies, sól oraz mleko z masłem i wyrośnięte drożdże, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, nakładając ciasto łyżką stołową. Czas smażenia to po około 2 minuty z jednej i drugiej strony. Usmażone i złociste bliny przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane bliny układamy na talerzu, nakładamy na nie gęstą śmietanę oraz zwiniętego w rulonik (różyczkę) łososia, następnie przybieramy danie kawiorem oraz ładną gałązką kopru.
Autor przepisu: Akademia Kulinarna Soligrano. Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!
Więcej o produkcie Owies Ekspandowany Soligrano.