Pusty

Brak produktów w koszyku.

Niezalogowany

Owsiane bliny z wędzonym łososiem oraz czarnym kawiorem

Składniki:

  • 50g Owsa ekspandowanego
  • 4g soli
  • 300g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 5g cukru
  • 1/2l mleka
  • 50g masła
  • 100g łososia wędzonego
  • 100g kwaśnej śmietany 18% lub 22% (gęsta)
  • 1 pęczek koperku
  • 1 słoiczek czarnego kawioru
  • 150ml oleju rzepakowego
Owsiane bliny z wędzonym łososiem oraz czarnym kawiorem

Przygotowanie:

Przygotowujemy drożdże, do garnka wlewamy ½ litra mleka i podgrzewamy (mleko nie może być zbyt gorące). Drożdże rozdrabniamy i dodajemy cukier, a następnie dodajemy połowę podgrzanego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodajemy masło.

Do miski wsypujemy mąkę, owies, sól oraz mleko z masłem i wyrośnięte drożdże, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, nakładając ciasto łyżką stołową. Czas smażenia to po około 2 minuty z jednej i drugiej strony. Usmażone i złociste bliny przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane bliny układamy na talerzu, nakładamy na nie gęstą śmietanę oraz zwiniętego w rulonik (różyczkę) łososia, następnie przybieramy danie kawiorem oraz ładną gałązką kopru.

Autor przepisu: Akademia Kulinarna Soligrano. Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!

Więcej o produkcie Owies Ekspandowany Soligrano.