Składniki:
• Sałata rzymska lub inna sałata krucha 2 szt.,
• 100 g buraków żółtych,
• 100 g buraków pasiastych,
• 100 g buraków czerwonych,
• 360 g rolady z koziego sera,
• 160 g ziarna gryki ekspandowanej Soligrano.
Marynata do piklowanych buraków:
• 300 ml przegotowanej wody,
• 100 ml octu winnego,
• 100 g cukru,
• 50 g świeżego rozmarynu.
Sos winegret:
• 150 ml oliwy,
• 40 g musztardy,
• 40 g octu winnego,
• 80 g miodu,
• 100 ml zimnej wody przegotowanej,
• sól, pieprz do smaku.
Obrane buraki kroimy bardzo cienko na mandolinie i piklujemy je w przegotowanej wodzie z octem winnym, cukrem, rozmarynem i solą. Następnie odstawiamy na minimum 6 godzin.
W tym czasie kroimy ser w plastry i smażymy na suchej teflonowej patelni do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki.
Wszystkie składniki sosu winegret łączymy za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatę układamy na talerz, polewamy winegretem, uzupełniamy o pozostałe składniki: ser oraz buraki i posypujemy ekspandowanymi ziarnami gryki Soligrano.
*Przepis na 4 porcje
Autor przepisu: Szef Kuchni Kolumna Park. Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!
Więcej o produkcie Ziarno gryki ekspandowanej Soligrano