Składniki:
Przyprawy: sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, ocet winny biały
Sposób przygotowania:
Mini marchew – obierz i ugotuj w wodzie z solą i cukrem, tak aby była delikatnie miękka. Marchewki przekrój na pół i podsmaż na maśle z dodatkiem soli oraz cukru.
Figa – na patelnię wsyp odrobinę cukru, po rozpuszczeniu delikatnie podlej czerwonym winem, poczekaj aż trochę odparuje i dołóż pokrojoną na 6 części figę – całość przesmaż.
Czerwona cebula – przygotuj zalewę (woda, sól, cukier, liść laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, ocet winny biały). Całość zagotuj – zalewa powinna mieć smak słodko-kwaśny. Zagotowaną zalewę odstaw na 10 minut i wrzuć do niej obraną i pokrojoną w cząstki cebulę. Podpowiedź: Taką cebulę najlepiej przygotuj dzień wcześniej, aby nabrała smaku. Możesz również wykorzystać ją do innych sałatek, pieczonych mięs, wędlin oraz serów.
Dynia – możesz kupić marynowaną w sklepie lub zrobić ją samodzielnie.
Przepis na marynowaną dynię: Przygotuj zalewę (około 1 litra) – woda, sól, cukier, 1 laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 3-4 nasiona kardamonu, kawałek pokrojonego w cząstki imbiru (50 g). Jeżeli lubisz ostrzejszą, dołóż odrobinę papryczki chili (bez nasion). Całość zagotuj, a na koniec dolej ocet winny biały. Smak zalewy powinien być słodko-kwaśny z nutą korzenną. Zalewę odstaw na 10 minut i dołóż do niej obraną, pokrojoną w kostkę 1×1 cm dynię. Podpowiedź: taką dynię również najlepiej przygotuj minimum dzień wcześniej.
Boczniak – pokrój w paski i przesmaż na patelni z dodatkiem soli, odrobiny pieprzu i cukru.
Gotowe składniki możesz zacząć układać na talerzu: zacznij od sałaty, następnie kilka kostek dyni, cząstki cebuli, przesmażona figa, boczniak i marchew. Wszystko delikatnie polej oliwą i sokiem z cytryny, a na koniec posyp ekspandowanymi ziarnami samopszy.
Soligrano życzy smacznego!
Autor przepisu: Szef Kuchni Kolumna Park.
Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!
Więcej informacji o samopszy.