Pusty

Brak produktów w koszyku.

Żytni burger z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:

  • 60 g Żyto półpuffing
  • Bułka do hamburgera
  • 100 g Ciecierzyca
  • 5 g Czosnek świeży
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 200 g Czerwona cebula
  • 50 g Cebula biała
  • 100 g Konfitura z czarnej porzeczki
  • 20 g Masło
  • 20 g sól
  • 5 g Pieprz
  • 1 g imbir mielony
  • 1 g Kmin rzymski
  • 1 g Kolendra
  • 50 ml Olej rzepakowy
Żytni burger z konfiturą z czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka i przesmażamy w rondelku na maśle ze szczyptą soli, aż do zeszklenia i dodajemy konfiturę z czarnej porzeczki, dusimy do miękkości cebuli na wolnym ogniu. Namoczoną ciecierzycę rozdrabniamy mikserem lub blenderem wraz z żytem, czosnkiem, natką pietruszki, cebulą białą, oraz przyprawami pieprzem, solą, imbirem i kminem rzymskim. Powstałą masę odstawiamy na 20 minut do lodówki, a następnie formujemy burgery i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, długość smażenia zależy od grubości uformowanego kotleta, zalecam grubość około 1 centymetra i smażenie do uzyskania złotej barwy , a następnie należy pamiętać aby odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym (przed włożeniem w bułkę).

Bułkę należy przekroić i włożyć do rozgrzanego do 160 stopni C. Pieca na około 3 minuty, następnie na dolnej części ułożyć usmażony kotlet, a na nim konfiturę z cebuli i nakryć drugą częścią bułki.

Autor przepisu: Akademia Kulinarna Soligrano. Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!