Pusty

Brak produktów w koszyku.

Niezalogowany
Strona główna  /  Blog  /  Wszystkie   /  Wszystko o wege pasztetach
Wszystko o wege pasztetach

Wszystko o wege pasztetach

Podziel się

Wegetariański pasztet – kiedyś wydawało się, że to oznacza mdły smak i niegodny substytut mięsa...

Popularność „Jadłonomii” i innych blogów czy książek kucharskich, ośmieliła Polaków do eksperymentów. Okazało się, że bezmięsny pasztet może smakować tak samo, a nawet lepiej, od mięsnego.

Niektórzy przekonują się do niego, bo lubią eksperymentować lub są na diecie bezmięsnej. Inni doskonale pamiętają smak tradycyjnego pasztetu z dzieciństwa i nie odnajdują go dziś w produktach dostępnych w marketach. Jakość przemysłowo pozyskiwanego mięsa nie powala, o dziczyznę trudno, a tymczasem w sklepach z łatwością można dostać składniki potrzebne do tego, by wypróbować przepis na wege pasztet. Do wyboru jest wiele smakowitych wersji.

Wegetariańskie pasztety z cukinii i innych warzyw

Jednym z najpopularniejszych pasztetów jest ten z cukinii. Podstawowy przepis nie nadaje się dla wegan, bo zawiera 3 jajka na każdy kilogram cukinii. Do tego bułka tarta i kasza manna, a także cebula, która nadaje smaku łagodnej w wyrazie cukinii.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie tego, co zostało po obiedzie, jest zrobienie pasztetu wegetariańskiego z warzyw pozostałych z rosołu na bulionie warzywnym lub innej zupy. Trzeba je zmielić w maszynce razem z kaszą jaglaną z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, która w tym przepisie na pasztet wege pełni rolę spoiwa. Do tego ulubione przyprawy. W ten sposób w pasztecie da się wykorzystać mało efektowne warzywa, jak seler czy pietruszka.

Poza zielonym pasztetem z cukinii można też zrobić pomarańczowy na bazie marchewki. Aż się prosi, by dodać do niego rozgrzewających przypraw, takich jak curry czy kurkuma, które jeszcze „podbiją” słoneczny kolor. W przepisie na wege pasztet na pół kilograma marchewki i niecałe pół szklanki kaszy jaglanej dodaje się też szklankę soczewicy i 125 g cieciorki. Warzywa strączkowe zawierają skrobię, która świetnie łączy ze sobą pozostałe składniki. Dzięki temu pasztet wegetariański nie rozpada się i przypomina strukturą ten z mielonego mięsa.

Przepis na pasztet wegetariański z fasoli

W przepisach na wegetariańskie pasztety wykorzystuje się praktycznie wszystkie warzywa strączkowe, a więc:

Same kolory zielonego bobu, żółtego grochu czy ciemnoczerwonej fasoli stanowią inspirację co do tego, jakimi warzywami i przyprawami wzbogacić pasztety. Pozwala to też tworzyć zawsze inny pasztet przez cały rok – w maju z bobu, a jesienią z sycącego grochu. W takich wege przepisach na pasztety wykorzystuje się naturalne właściwości tych strączków. Wystarczy po ugotowaniu zmielić je wraz z wygranymi warzywami i upiec w blaszce.

Nietypowe przepisy – wege pasztet na specjalne okazje

Pasztet w wielu domach podaje się w drugi dzień Świąt i podczas Wielkanocy. Szczególnie na tę pierwszą okazję sprawdzi się nasz przepis na wege pasztet z borowikiem. Aby uzyskać ciekawy smak i ułatwić sobie przygotowania, zamiast samej soczewicy można wykorzystać gotowe mieszanki, jak Red Lunch BIO z soczewicą, komosą i siemieniem. Jest jeszcze wersja zielona i żółta – jeśli robisz na święta kilka pasztetów wegetariańskich, do każdego z nich użyj innej kompozycji.

A co z Wielkanocą? W wielu domach podawano zazwyczaj pasztet z karkówki z jajkiem. Wystarczyło „przełożyć” masę ugotowanymi na twardo jajkami. Po przekrojeniu kawałki pasztetu wyglądają dekoracyjnie i są pyszne z chrzanem czy sosem majonezowym. 

W wersji bezmięsnej przepis na pasztet będzie podobny: wystarczy warstwami układać wegetariańską masę fasolową, przekładając ją gotowanymi jajkami i dekoracyjnie pokrojoną marchewką. Takie pasztety podaje się nie tylko w domach wegetarian. To łatwy sposób na „zagospodarowanie” resztek i stworzenie dodatkowej potrawy świątecznej niskim kosztem.