Pusty

Brak produktów w koszyku.

Niezalogowany
Strona główna  /  Blog  /  Wszystkie   /  Nietypowa babka świąteczna – bez jajek, glutenu, laktozy

Nietypowa babka świąteczna – bez jajek, glutenu, laktozy

Podziel się

Czy istnieje babka świąteczna bez cukru?

A co z bezglutenowym ciastem na Wielkanoc? Poniżej przepisy na świąteczne wypieki: jaglane, gryczane i kilka innych inspirujących rodzajów.

Bezglutenowa babka świąteczna

Ci, którzy unikają glutenu, w każde święta biją się z myślami, kiedy stają przed wyborem: zjeść ciasto, czy nie? Jeśli to oni są odpowiedzialni w domu za wypieki, mogą w kolejne święta stworzyć coś nowego, a mianowicie bezglutenową babkę świąteczną. Nie jest to trudne, bo w przepisie wystarczy zastąpić mąkę kaszą jaglaną, by uzyskać nowatorski, a przy tym całkiem smaczny efekt. Aby poprawić strukturę takiego ciasta, niektórzy dodają czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, kukurydzianej i gumę ksantanową.

Inny pomysł na bezglutenową babkę świąteczną to babka gryczana. Ma ciemny, oryginalny kolor i charakterystyczny smak. Co ciekawe, to nie jest nowy przepis, ale patent, który wykorzystywano na Lubelszczyźnie już przed wiekami. Aby powstała gładka, wilgotna babka wielkanocna gryczana, kaszę musimy zblendować, zagotować z mlekiem i cukrem, a następnie zblendować ponownie całość.

Marchewkowa babka wielkanocna

Kolejny ciekawy przepis na bezglutenową babkę świąteczną, to ciasto marchewkowe. Można zresztą wykorzystać też startą marchewkę w zwykłym przepisie na babkę, obok jajek i mąki pszennej. Z kryzysowych czasów niektórzy Polacy pamiętają jeszcze babkę, w której mąka została zastąpiona lub uzupełniona startą cukinią. Pomysł w pierwszej chwili wydaje się egzotyczny. Jednak cukinia sama w sobie jest bardzo delikatna w smaku, o czym przekonujemy się, wybierając ją jako bazę ketchupów czy nawet powideł. Na podobnej zasadzie komponuje się z mąką, cukrem i skórką cytrynową w wielkanocnym cieście. Tak naprawdę przy odpowiednich proporcjach takie pokryte lukrem ciasto smakuje identycznie, jak tradycyjna babka. Można więc potraktować to jako pomysł na obniżenie kaloryczności dania.

Babka świąteczna bez kakao

W czasie okołoświątecznych wizyt u krewnych i znajomych w końcu następuje przesyt nawet najpyszniejszym ciastem. Nie możemy już patrzeć na kolejne ciasta cytrynowe, marmurkowe i drożdżowe… Istnieją jednak takie warianty babki marmurkowej, których z pewnością nie spotkamy na żadnym innym stole. Tradycyjna babka marmurkowa zawiera kakao, które można zastąpić np.:

  • cynamonem,
  • herbatą matcha,
  • dowolnym budyniem,
  • mąką migdałową, orzechową, kokosową,
  • małą ilością kurkumy i szafranu,
  • chlorellą,
  • jagodami acai w proszku,
  • posiekaną skórkę pomarańczową i rozmaryn,
  • białkiem konopnym.

To pozwala uzyskać pomarańczowe, zielone i fioletowe babki, które na pewno wyróżnią się wśród zwykłych, bladych wypieków.