W tym miejscu znajdziecie informacje na temat bieżących działań Soligrano i idei, jakie wyznajemy. Nowinki ze świata ekologicznej żywności, interesujące artykuły i opinie. Z naszego bloga dowiecie się również, gdzie można nas spotkać, jak przygotowywać nasze produkty, odnajdziecie tu regulaminy konkursów i wiele, wiele innych! Jeśli tak samo jak my, interesujesz się zdrowiem i ekologią, zajrzyj do tej zakładki.
Pokaż nam swoje wege burgery i WYGRAJ zapas produktów Soligrano!
Podczas targów SIAL CHINA 2019 wręczone zostały nagrody SIAL Innovation.
O miano najbardziej innowacyjnego produktu na świecie walczyło ponad 500 zgłoszonych nowości, w tym również nasze VEGE BURGERY. Paprykowy VEGE BURGER Soligrano znalazł się w gronie 10 finalistów, by ostatecznie wywalczyć srebro!
Zainspiruj innych swoją ulubioną potrawą i weź udział w II edycji konkursu organizowanego przez Soligrano!
Polscy producenci zbóż coraz śmielej wchodzą na rynek z alternatywami dla pszenicy.
Po co najchętniej sięgają Polacy latem 2022 roku?
Jak wykorzystać quinoa, amarantus lub płaskurkę w codziennym gotowaniu? Przedstawiamy przepisy z ziarnami, mąką i ekspandowanym zbożem w roli głównej.
16 pomysłów...
Zdrowe alternatywy to dziś „must have” firm zbożowych...
Czyli największe i najważniejsze wydarzenie dla sektora spożywczego...
Sprawdzamy przepisy.
Coraz więcej osób eksperymentuje z domowym makaronem.
Kto jeszcze pamięta poranki w kolejce po świeże bułki?
Właściciele polskich hoteli i restauracji przeszli w ostatnich latach rewolucję w myśleniu.
Kuchnia ukraińska kojarzy nam się mgliście z pierogami i ciężkimi daniami ze śmietaną oraz mięsem...
Czy istnieje babka świąteczna bez cukru?
Czyli Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów w Barcelonie
Czyli Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów w Londynie
Jak reklamować polskie zboża za granicą?
Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z białą mąką...
Mało kto codziennie ma czas na przygotowanie dwudaniowego, ciepłego obiadu...
Rośnie zainteresowanie wypiekiem domowego chleba...
Dawniej podpłomyki były podstawowym rodzajem prostego, codziennego chleba...
Piwo to chyba najsłynniejszy i najstarszy znany dziś napój ze zbóż...
Teoretycznie wszyscy związani z polską branżą zbóż powinni ostatnio spać spokojnie...
Zboże „modne” już w neolicie wreszcie powraca na nasze stoły...
Trudno zliczyć wszystkie powiedzenia ludowe, w których centralne miejsce zajmuje chleb jako synonim zdrowia i dostatku...
Polska żywność od dawna uchodzi za zdrową i naturalną..., ale teraz to oficjalne.
Bób czy soczewica są bardzo zdrowe, ale mają opinię niezwykle ciężkostrawnych...
Wśród farszów do pierogów w Polsce najpopularniejsze są trzy rodzaje, w tym dwa bezmięsne...
Hot dogi z sojową kiełbaską, roślinne spaghetti bolońskie, organiczne wege burgery – to nie menu festiwalu wegetariańskiego...
Dekadę temu na półkach w polskich sklepach pojawiły się pierwsze ekologiczne produkty...
Wegetariański pasztet – kiedyś wydawało się, że to oznacza mdły smak i niegodny substytut mięsa...
Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza jest bardzo zdrowa...
Halloween z roku na rok zyskuje coraz większą liczbę fanów w Polsce…
Kuchnia słowiańska, ajurwedyjska i chińska – pod każdą szerokością geograficzną znane są potrawy, które pomagają przetrwać zimne miesiące i długie wieczory...
W sieci są przepisy na dziesiątki rodzajów takiego chleba...
Na wsiach właśnie zakończyły się Dożynki, ale mieszkańcy dużych miast też ostatnio bardzo interesują się polskimi zbożami...
"Szyszki" z ryżu dmuchanego to hit podstawówek...
Dla każdego, kto interesuje się zdrowym odżywianiem, jest jasne, że fast-food nie służy zdrowiu...
W tym roku miało miejsce wiele ważnych wydarzeń, jeśli chodzi o klimat i ochronę środowiska. Co jest najważniejsze, jeśli chodzi o eko-wydarzenia w 2021 roku?
Kilkanaście lat temu nikt nie słyszał o nietolerancji glutenu...
Czy historia gryki na polskich stołach zaczęła się wraz z nudną kaszą gryczaną znaną z PRL? Oczywiście, że nie!
Ostatni rok wielu Polakom kazał zwolnić. Ponownie zaczęło się liczyć to, co wkładamy do koszyka podczas zakupów, a codzienna dbałość o zdrowie stała się czymś oczywistym...
Wakacje to czas na zabawę i relaks. Niektórzy lubią je spędzać w kuchni, jednak dla większości z nas to okres intensywnych podróży i spontanicznych decyzji...
Globalna pandemia zmieniła codzienne życie, wystawiając naszą odporność psychiczną na próbę i wywołując kryzys gospodarczy.
Statystyczny Polak wyrzuca rocznie niemal 250 kg jedzenia.
Najnowsze badania* wskazują, że już połowa Polaków skosztowała wegańskich burgerów lub deklaruje, że chciałaby ich spróbować.
Coraz więcej Polaków przechodzi na dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych. Jak rozpoznać, że nasz organizm źle reaguje na gluten?
Badania przeprowadzone w ostatnich latach wyraźnie wskazują, że Polacy ograniczają spożycie mięsa.
Dla większości z nas domowe biuro czy nauka online jest czymś zupełnie nowym.
Śniadanie dla dziecka musi być nie tylko zdrowe i smaczne, ale też atrakcyjne.
Wiosna od zawsze mobilizuje nas do zmiany nawyków żywieniowych i powrotu do aktywności fizycznej, jednak w dobie pandemii stoimy przed znacznie większym wyzwaniem, niż kiedykolwiek wcześniej.
Wielkanoc obfituje w liczne tradycje i rytuały. Święcenie koszyczka, malowanie jajek, czekoladowe zajączki, bazie i wyczekiwany śmigus – dyngus.
W dniach 19.02-8.03.2021 na naszych kanałach społecznościowych przeprowadziliśmy konkurs kulinarny.
Jedliśmy je jako dzieci, kojarzą się z wakacjami i ukochaną babcią. Racuchy! Delikatne, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz…
Polacy ulegli modzie na tzw. superfoods czyli wyjątkowo zdrową żywność.
Rok 2020 i pandemia zaskoczyła wielu przedsiębiorców.
Uwielbiasz gotować, a w swojej kuchni cenisz sobie zarówno smak, jak i bogactwo witamin? Zainspiruj innych swoją ulubioną potrawą!
Nowy rok to czas postanowień i zmian, szczególnie tych w naszej diecie.
Skutki Covid-19 odczuwalne są nawet w najbardziej osobistych sferach naszego życia.