Pusty

Brak produktów w koszyku.

Niezalogowany

FAQ

W tym miejscu znajdziecie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące naszych produktów oraz działalności marki Soligrano.

Jak dokonać zakupu?
W celu dokonania zakupów wystarczy wejść na sklep internetowy Soligrano pod adresem https://soligrano.pl/sklep/ i dodać do koszyka wybrane produkty.

Pojawił się problem z dokończeniem płatności. Co zrobić?
Należy skontaktować się z Działem Obsługi Klienta drogą telefoniczną pod numerem +48 663 045 500 lub +48 665 135 000, drogą mailową na adres: zamowienia@soligrano.pl.

Co zrobić, jeśli zamówienie zostało już złożone, ale chcę domówić jeszcze inny produkt/produkty?
Należy skontaktować się z Działem Obsługi Klienta drogą telefoniczną pod numerem +48 663 045 500 lub +48 665 135 000 lub drogą e-mail na adres: zamowienia@soligrano.pl.

Czy zaopatrujecie w swoje produkty gastronomię i sklepy?
Tak, z naszych produktów korzysta zarówno branża HoReCa jak i sieci handlowe.

Czy jest możliwa dostawa poza granice Polski?
Jeśli chodzi o zamówienia ze sklepu internetowego Soligrano, wysyłka realizowana jest na terenie Polski.

Co zrobić, jeśli dostarczona paczka jest uszkodzona?
Należy skontaktować się z Działem Obsługi Klienta drogą telefoniczną pod numerem +48 663 045 500 lub +48 665 135 000 lub drogą e-mail na adres: zamowienia@soligrano.pl.

Czy produkty Soligrano są odpowiednie dla wegan?
Wszystkie produkty Soligrano są odpowiednie dla osób na diecie roślinnej.

Czy Wasze produkty są bezglutenowe?
Mamy w swojej ofercie szeroki wybór produktów bezglutenowych, posiadających certyfikat wydany przez Polish Coeliac Society. Oznaczone są dedykowanym znakiem bio na opakowaniu.

Czy Wasze produkty zawierają soję?
Dokładamy starań, aby nasze produkty nie zawierały soi – informację o jej ewentualnej obecności zamieszczamy na odwrocie naszych opakowań.

PUFFING

Czym jest puffing?
Puffing to inaczej ekspandowanie, czyli działanie na ziarna gorącą parą pod wysokim ciśnieniem, a następnie jego redukcja do atmosferycznego, w wyniku czego następuje rozprężenie materiału. Dzięki puffingowi ziarna są chrupiące, a ich przygotowanie poprzez obróbkę cieplną staje się znacznie krótsze. Puffing jest produktem gotowym do bezpośredniego spożycia, a porowata struktura zwiększa biodostępność zawartych w nim składników. Ekspandowany surowiec posiada atrakcyjną złocistą barwę i przyjemny aromat prażonego zboża.

Jakie jest zastosowanie puffingu?
Puffing może być stosowany jako produkt śniadaniowy i przekąskowy przez indywidualnych odbiorców i branżę HoReCa, surowiec do produkcji piekarskiej, ciastkarskiej oraz cukierniczej.

Jaka jest wartość odżywcza puffingu?
Do puffingu używa się całych ziaren zbóż, zawierających wszystkie cenne składniki odżywcze znajdujące się w ziarnie – błonnik, minerały i witaminy. Krótki czas obróbki hydrotermicznej minimalizuje nie tylko straty witamin, ale również mikro i makro elementów. Kaloryczność produktu w wyniku puffingu pozostaje bez zmian.

Co to jest półpuffing?
Półpuffing jest produktem częściowo wyekspandowanym – poddanym działaniu mniejszego niż maksymalne ciśnienie. W efekcie otrzymuje się produkt powiększony w mniejszym stopniu, o mniejszej porowatości, większej gęstości usypowej, skrobi skleikowanej w mniejszym stopniu. Półpuffing stanowi doskonały surowiec do produkcji piekarskiej, ciastkarskiej oraz cukierniczej.

Czym się różni puffing tradycyjny od puffingu OrganikAgro?
Puffing tradycyjny wytwarzany jest metodą armatkową, gdzie praca odbywa się w sposób cykliczny, a urządzenie ogrzewane jest z zewnątrz, przez co materiał ogrzewany jest nierównomiernie. Takie działanie prowadzi do niskiej wydajności i zróżnicowanej jakości wyrobu (ziarna przypalone, niewyekspandowane). W technologii OrganikAgro proces odbywa się w systemie zamkniętym, w sposób ciągły, w strumieniu gorącej pary, a wszystkie parametry są pod stałą kontrolą. Zwiększa to wydajność procesu i pozwala w pełni kontrolować jakość gotowego wyrobu.

Czy wszystkie produkty Soligrano z tej kategorii zawierają cukier?
Nie. W swojej ofercie proponujemy ekspandowane zboża również bez dodatku cukrów.

Dlaczego mój powlekany miodem puffing jest zbrylony?
Ze względu na występujący w produkcie miód i nieustającą zmianę temperatur, cukier może się rozpuścić, a następnie ponownie zbrylić. Może to wpłynąć na wygląd produktu, jednak nie wpływa na jego jakość i smak. Zbrylone zboża należy rozdrobnić za pomocą delikatnego ucisku dłoni.

VEGE BURGERY

Ile sztuk Vege Burgerów możemy otrzymać z jednego opakowania?
Z jednego opakowania można przygotować 4 burgery o standardowym rozmiarze lub uformować kotleciki o innym kształcie czy rozmiarze – wtedy ich liczba może się zmienić.

Ile ważą gotowe Vege Burgery?
Jeden gotowy burger waży około 90 gramów.

Czy z mieszanki na Vege Burgery Soligrano można przygotować inne dania?
Mieszankę na Vege Burgery Soligrano można wykorzystać w sposób kreatywny i potraktować ją jako bazę roślinnych dań, np. zamiast mięsa w sosie do makaronu lub jako farsz np. do gołąbków

W jaki sposób przygotować Vege Burgery Soligrano, aby miały idealną konsystencję?
Konsystencja burgera może się różnić w zależności od uformowanego kształtu i grubości, a także od ilości oraz temperatury oleju użytego do smażenia. W celu uzyskania dokładnych instrukcji, zachęcamy do obejrzenia filmu instruktażowego z przygotowania burgerów. Warto pamiętać, że mieszanka na burgery nie zawiera mięsa i pozostaje nieszkodliwa nawet przy niewystarczająco długiej obróbce cieplnej.

Co zrobić, aby masa podczas formowania się nie kleiła?
Aby zapobiec lepieniu się burgerów podczas formowania, należy zwilżyć dłonie odrobiną wody.

Na jaką grubość formować Vege Burgery?
Z gotowej masy należy uformować 4 burgery o jednakowym rozmiarze. Burger powinien być gruby na około 1 cm.

Po dodaniu wody, masa na Vege Burgery jest „tępa”. Czy mam dodać więcej wody?
Do suchej masy należy dodać 230 lub 250 ml gorącej wody (według instrukcji na opakowaniu) i dokładnie wymieszać. Po 15 minutach burgery powinny być zwarte i gotowe do formowania. Przed upływem tego czasu, masa może nie być gotowa do smażenia.

Jak długo należy smażyć Vege Burgery?
Burgery należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż osiągną złoty kolor i nabiorą z zewnątrz chrupkości. W zależności od rozmiaru burgera, czas smażenia może być inny.

Jakiego oleju użyć do smażenia Vege Burgerów Soligrano?
Do smażenia burgerów należy użyć oleju o wysokiej temperaturze dymienia, np. olej słonecznikowy czy rzepakowy.

Co zrobić, jeśli moje Vege Burgery wyszły za tłuste?
Tłuste burgery mogą być wynikiem zbyt niskiej temperatury tłuszczu, na którym zostały usmażone. Ważne, aby olej osiągnął odpowiednią temperaturę, zanim wyłożymy na niego uformowane burgery – w innym wypadku wsiąknie on w burgery.

Czy można upiec Vege Burgery, aby zminimalizować ilość tłuszczu w daniu?
Burgery można piec w temp. 180*C przez ok. 25 min. Ostateczny czas pieczenia zależy od rozmiaru uformowanych burgerów. Przed pieczeniem należy zwilżyć wierzch burgerów niewielką ilością tłuszczu.

Czy Vege Burgery Soligrano można przygotowywać na grillu?
Burgery z powodzeniem można przygotować na grillu. Uformowana masa powinna być zwarta, a burgery należy ułożyć na już rozgrzanym grillu.

Czy wasze Vege Burgery smakują jak mięso?
Burgery różnią się smakiem w zależności od konkretnego rodzaju i mogą z powodzeniem zastąpić w daniu produkt mięsny ze względu na swoją fakturę i zastosowanie.

Czy mieszankę Vege Burgery Soligrano można mieszać z mięsem?
Masę na burgery można mieszać z mięsem. Z powodzeniem zastąpi ona jajko, bułkę tartą i przyprawy.

Czy wasze Vege Burgery mogą być mrożone?
Można zamrozić gotowe burgery.

Czy można odgrzewać usmażone Vege Burgery?
Można odgrzewać usmażone burgery. Należy to robić na patelni lub w piekarniku.

Czy Vege Burgery Soligrano zawierają alergeny?
Pełna lista alergenów znajduje się na opakowaniu.

PRODUKTY BIO

Jaki jest powód, że na opakowaniu „BIO kasz” widnieje informacja, że: „Kaszę należy wypłukać w dużej ilości wody”?
Kaszę należy wypłukać w celu usunięcia wszelkiego rodzaju naturalnych pyłów powstałych podczas obłuskiwania ziaren gryki i procesu pakowania kaszy gryczanej, która z natury jest bardzo kruchym ziarnem. Chcemy zapewnić, że nasze produkty wytwarzane są z najwyższą starannością. Jakość żywności i jej bezpieczeństwo są zagadnieniem priorytetowym oraz niezbędnym warunkiem dopuszczenia naszych produktów do sprzedaży.

Czy wszystkie strączki z tej kategorii należy namoczyć przed gotowaniem?
Nie. Przy każdym produkcie w naszym sklepie znajduje się dokładna instrukcja, w jaki sposób przygotowywać poszczególne strączki.

Czy strączki zastąpią w mojej diecie produkty mięsne?
Strączki, ze względu na dużą zawartość białka, to najpopularniejszy zamiennik mięsa w diecie roślinnej. Przy każdym produkcie w naszym sklepie znajduje się tabela wartości odżywczych, dzięki której można skomponować zdrowy i pełnowartościowy posiłek.

DANIA DO PRZYGOTOWANIA

Czy temperatura i wilgotność powietrza mają wpływ na produkt w opakowaniu?
Wszystkie dania Soligrano do samodzielnego przygotowania są szczelnie zapakowane, dzięki czemu można z nich korzystać w różnych warunkach atmosferycznych, również podczas podróży,

Dlaczego racuchy mi się nie udają?
Racuchy należy przygotowywać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby urofmować racuchy najlepiej zwilżyć  dłonie wodą. Należy pamiętać, aby smażyć je na tłuszczu, który osiągnął odpowiednio wysoką temperaturę. W celu uzyskania konkretnych instrukcji, zachęcamy do obejrzenia filmu instruktażowego z wykonania racuchów.

Czy Racuchy Soligrano są bezglutenowe?
Racuchy Soligrano są produktem w pełni bezglutenowym, o czym świadczy certyfikat wydany przez Polish Coeliac Society.

Czy mogę pominąć dodanie oleju lub masła podczas przygotowywania zup Soligrano?
W celu uzyskania lepszego smaku, zalecamy dodanie niewielkiej ilości tłuszczu, który jest jego nośnikiem. Pominięcie tego kroku nie wpłynie jednak na jakość zupy.

Jak długo mogę przechowywać zupę z gotowej mieszanki po jej przygotowaniu?
Ze względu na zawartość ryżu lub kasz w naszych zupach, mogą one nieco zgęstnieć, gdy odstawimy je na dłużej. W celu zachowania najwyższej jakości produktu oraz jego walorów smakowych, zalecamy spożyć gotowy posiłek zaraz po przygotowaniu.

Czy wszystkie gotowe dania Soligrano są odpowiednie dla wegan?
Nasze mieszanki do samodzielnego przygotowania są w pełni wegańskie. W przypadku racuchów, z powodzeniem można zastosować mleko roślinne.

MUSLI

Dlaczego moje musli jest zbrylone?
Ze względu na występujący w produkcie miód i nieustającą zmianę temperatur, cukier może się rozpuścić, a następnie ponownie zbrylić. Może to wpłynąć na wygląd produktu, jednak nie wpływa to na jego jakość i smak. Zbrylone zboża należy rozdrobnić za pomocą delikatnego ucisku dłoni.

Czym różni się musli w opakowaniu miękkim i kartonowym?
W obydwu opakowaniach znajduje się ten sam produkt. W opakowaniach miękkich gramatura produktu jest wyższa – jest go więcej.

Czy Musli Soligrano jest odpowiednie dla dzieci?
Tak, nasze musli jest w pełni bezpieczne dla dzieci. Z myślą o najmłodszych, stworzyliśmy również specjalną linię produktów śniadaniowych.

Czy Musli Soligrano zawiera syrop glukozowo-fruktozowy?
Nie. W naszych produktach nie wykorzystujemy syropu glukozowo-fruktozowego.