Składniki:
Przygotowanie:
Dzwonka karpia czyścimy z łusek, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i obtaczamy w zmielonej ekspandowanej gryce. Smażymy na rozgrzanej patelni przy użyciu oleju rzepakowego, czas smażenia to około 5 minut z każdej strony.
Sos piernikowy sporządzamy dodając do garnka cukier i ocet, a następnie podgrzewamy do momentu aż cukier się z karmelizuje, wlewamy wino do powstałego karmelu i gotujemy przez 15 minut. Pierniki rozdrabniamy nożem lub przy użyciu tarki i wsypujemy do sosu w celu nadania smaku oraz pozwoli nam to zagęścić sos.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy z nadmiaru wody, a następnie dodajemy masło i ubijamy ziemniaki na jednolitą masę. Przy użyciu dwóch łyżek formujemy puree i obsmażamy je na maśle aż do uzyskania złotego koloru.
Autor przepisu: Akademia Kulinarna Soligrano. Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!
Więcej o produkcie Gryka Ekspandowana Soligrano.