Pusty

Brak produktów w koszyku.

Karp w gryczanej panierce z sosem piernikowym

Składniki:

  • 4 dzwonka karpia
  • 100g ekspandowana gryka
  • 300ml czerwone wino
  • 50g cukier
  • 50ml ocet winny
  • 100g pierniki bez polewy
  • 150ml olej rzepakowy
  • 1szt cytryna
  • 500g ziemniaki
  • 15g sól
  • 50g masło
Karp w gryczanej panierce z sosem piernikowym

Przygotowanie:

Dzwonka karpia czyścimy z łusek, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i obtaczamy w zmielonej ekspandowanej gryce. Smażymy na rozgrzanej patelni przy użyciu oleju rzepakowego, czas smażenia to około 5 minut z każdej strony.

Sos piernikowy sporządzamy dodając do garnka cukier i ocet, a następnie podgrzewamy do momentu aż cukier się z karmelizuje, wlewamy wino do powstałego karmelu i gotujemy przez 15 minut. Pierniki rozdrabniamy nożem lub przy użyciu tarki i wsypujemy do sosu w celu nadania smaku oraz pozwoli nam to zagęścić sos.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy z nadmiaru wody, a następnie dodajemy masło i ubijamy ziemniaki na jednolitą masę. Przy użyciu dwóch łyżek formujemy puree i obsmażamy je na maśle aż do uzyskania złotego koloru.

Autor przepisu: Akademia Kulinarna Soligrano. Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!

Więcej o produkcie Gryka Ekspandowana Soligrano.