Sprawdzamy przepisy.
Przypadający 28 maja Dzień Hamburgera jeszcze do niedawna był świętem obchodzonym w kręgach najbardziej zagorzałych zwolenników fast-foodów i największych mięsożerców. To jednak szybko się zmienia, bo dziś roślinne zamienniki znanych potraw trafiają też do restauracji odznaczonych gwiazdkami. Sprawdzamy, jak wygląda menu roślinne w restauracji Bagatela w Hotelu Kolumna Park.
Pierwszy przepis na vege burgera?
Choć roślinne burgery to dziś dla nas oczywistość, pierwszy powstał wcale nie tak dawno temu, bo dopiero w 1980 roku w restauracji The Gardenhouse w Oregonie. Największe sieciówki mają je w menu od dekady, ale początkowo tylko w Indiach i na innych rynkach, gdzie opcje mięsne po prostu nie cieszyły się popularnością. Dopiero od kilku lat takie roślinne burgery zaczynają się pojawiać w europejskich oddziałach tych sieci.
Jeszcze więcej czasu zajęło, zanim przepisy na roślinne burgery pojawiły się w menu dobrych restauracji. W zeszłym roku duńska Geranium – druga na liście najlepszych restauracji świata – porzuciła dania mięsne na rzecz wegetariańskich, ale to wciąż wyjątek, a nie reguła. A jak jest w Polsce?
Bezmięsne przepisy na burgery w menu restauracji
Ciekawe bezmięsne alternatywy w menu restauracji nadal należą do rzadkości. Wegetarianie są przyzwyczajeni do tego, że po “odsianiu” dań z mięsem, w karcie dla nich pozostają często tylko placki ziemniaczane.
Wyjątek stanowi hotel Kolumna Park i znajdująca się w nim restauracja Bagatela. O jej menu wspomina w edycji z 2020 roku przewodnik Gault&Millau. Na jego pierwszej stronie możemy przeczytać deklarację lokalu:
„Największy wpływ na środowisko i planetę ma szerzenie diety całkowicie roślinnej. Nasz Szef Kuchni poleca menu w pełni roślinnych posiłków. Ta niewielka zmiana pozwala popularyzować zdrowe nawyki żywieniowe wśród naszych Gości.”
W tym miejscu warto przytoczyć wyniki badań World Resources Institute z 2021 roku. W USA sprawdzano, jak takie hasła wpływają na wybory klientów. Podczas gdy tylko 12 proc. osób wybierało zazwyczaj burrito fasolowe zamiast wołowego, po przeczytaniu podobnego komunikatu w menu odsetek ten wzrósł do 25%. – Rzeczywiście, takim podejściem da się „zarazić” nieprzekonanych, co pokazują wyniki naszej restauracji i ogólny wzrost popularności trendów roślinnych w Polsce. – zgadza się Maciej Szałek, Dyrektor Hotelu Kolumna Park.
Restauracja współpracuje z Soligrano, a efektem jest niezwykle bogaty wybór roślinnych zamienników tradycyjnych potraw.
Gołąbki z zielonej soczewicy
Poniżej kilka przykładowych dań z menu restauracji Bagatela:
Przepis na podobne gołąbki znajdziesz na stronie Soligrano.