Mało kto codziennie ma czas na przygotowanie dwudaniowego, ciepłego obiadu...
Coraz więcej Polaków odchodzi od tradycyjnego, popołudniowego posiłku i skłania się ku anglosaskiemu lekkiemu lunchowi w ciągu dnia. Na tej fali przypominamy sobie o sałatkach z kaszą – do pracy, dla gości i zawsze wtedy, gdy nie ma czasu na gotowanie.
W Polsce bardzo mocno trzyma się pogląd, że nic nie może równać się z kuchnią domową. Hot-doga czy słodką bułkę na mieście większość z nas traktuje jako wyjście awaryjne, na co dzień skłaniając się ku choćby prostym daniom, ale przyrządzonym w domu. Wśród nich popularne są wszelkiego rodzaju sałatki z kaszą. Lekkie, zdrowe i kolorowe, ale przy tym sycące – taka właśnie powinna być domowa kuchnia.
Arabska sałatka z bulgurem i kuskusem
Sałatki z bulgurem i kuskusem kojarzą się przede wszystkim z kuchnią krajów arabskich. Poniżej kilka wariantów tego pysznego, sycącego dania:
Wszystkie bliskowschodnie sałatki z kaszą robi się krócej niż w 10 minut i dlatego są podstawą dań śniadaniowych, lunchowych i obiadowych na całym świecie.
Tradycyjnie polska sałatka z pęczakiem
Sałatkę z drobnej kaszy jęczmiennej robi się w wielu polskich domach. Każdy zna inny przepis, ale w polskiej jej wersji powinien znajdować się przynajmniej jeden z poniższych składników:
Niektórzy eksperymentują też z innymi polskimi kaszami. Sałatka z pęczakiem zyskuje uznanie wśród osób, które uprawiają sport. Taka kasza dodana do zwykłej sałatki greckiej pozwala uzyskać sycące, pełne węglowodanów, białka i witamin danie. Są i tacy, którzy robią sałatkę z kaszą gryczaną, fetą, suszonymi pomidorami i drobno posiekaną pietruszką.
Sałatki z kaszą w stylu włoskim
Mało kto kojarzy sałatki z kaszą z tradycyjną kuchnią włoską. A jednak na stronie Soligrano można znaleźć przepis na tradycyjną, zieloną kaszę bulgur z pomidorami i cukinią. Można ją zrobić z pesto ze słoiczka lub przygotować od podstaw. Kasza, cebula i pomidory to mało wykwintny zestaw. „To coś” przepis zyskuje dzięki dodatkowi białego wina i właśnie pesto.