Koszyk: 1
Niezalogowany
Strona główna
/ Przepisy / Golabki z farszem i sosem pomidorowo serowym

Gołąbki z farszem i sosem pomidorowo-serowym

Składniki:

  • Green lunch – opakowanie 500 g
  • Cebula biała 1 szt. (200 g)
  • Olej 100 ml
  • Kapusta włoska 1 szt
  • Śmietana 36% – 0,5 l
  • Pomidory – 3 szt
  • Ser cheddar tarty – 200 g
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • Kilka liści bazylii

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek tarty

Sposób przygotowania:

Mieszankę Green Lunch ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (proporcja 2:1) i odstaw do wystudzenia.

Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju z dodatkiem soli, pieprzu i majeranku, następnie wymieszaj z Green Lunchem i w miarę potrzeby dopraw do smaku.

Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści (czasami są twarde i gorzkie). Z główki wytnij głąb. Kapustę sparz w posolonym wrzątku (wkładając kapustę wyciętym głąbem do dołu). Po kilku minutach powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych kilka minut. Sparzone liście możesz zahartować w wodzie z lodem, będą miały ładniejszy kolor.

Na każdy liść nałóż farsz, brzegi kapusty złóż do środka i zwiń gołąbki. Ważne, aby były dość mocno ściśnięte.

Zawinięte gołąbki włóż do gotującej, osolonej  wody i gotuj na małym ogniu przez 5-8 minut.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż posiekany czosnek. Następnie wlej śmietanę i przez chwilę gotuj. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i tarty ser. Zagotuj całość – cały czas mieszając, w razie potrzeby dopraw do smaku, a na koniec dodaj posiekane liście świeżej bazylii.

Odrobinę sosu wlej na talerz i ułóż na nim gołąbki.

Soligrano życzy smacznego!

Autor przepisu: Szef Kuchni Kolumna Park.

Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!

Więcej informacji o Green Lunch.