Jak wykorzystać quinoa, amarantus lub płaskurkę w codziennym gotowaniu? Przedstawiamy przepisy z ziarnami, mąką i ekspandowanym zbożem w roli głównej.
16 pomysłów...
Sprawdzamy przepisy.
Coraz więcej osób eksperymentuje z domowym makaronem.
Kto jeszcze pamięta poranki w kolejce po świeże bułki?
Właściciele polskich hoteli i restauracji przeszli w ostatnich latach rewolucję w myśleniu.
Kuchnia ukraińska kojarzy nam się mgliście z pierogami i ciężkimi daniami ze śmietaną oraz mięsem...
Czy istnieje babka świąteczna bez cukru?
Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z białą mąką...
Mało kto codziennie ma czas na przygotowanie dwudaniowego, ciepłego obiadu...
Dawniej podpłomyki były podstawowym rodzajem prostego, codziennego chleba...
Piwo to chyba najsłynniejszy i najstarszy znany dziś napój ze zbóż...
Zboże „modne” już w neolicie wreszcie powraca na nasze stoły...
Trudno zliczyć wszystkie powiedzenia ludowe, w których centralne miejsce zajmuje chleb jako synonim zdrowia i dostatku...
Bób czy soczewica są bardzo zdrowe, ale mają opinię niezwykle ciężkostrawnych...
Wśród farszów do pierogów w Polsce najpopularniejsze są trzy rodzaje, w tym dwa bezmięsne...
Wegetariański pasztet – kiedyś wydawało się, że to oznacza mdły smak i niegodny substytut mięsa...
Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza jest bardzo zdrowa...
Halloween z roku na rok zyskuje coraz większą liczbę fanów w Polsce…
Kuchnia słowiańska, ajurwedyjska i chińska – pod każdą szerokością geograficzną znane są potrawy, które pomagają przetrwać zimne miesiące i długie wieczory...
W sieci są przepisy na dziesiątki rodzajów takiego chleba...
"Szyszki" z ryżu dmuchanego to hit podstawówek...
Dla każdego, kto interesuje się zdrowym odżywianiem, jest jasne, że fast-food nie służy zdrowiu...
Kilkanaście lat temu nikt nie słyszał o nietolerancji glutenu...
Czy historia gryki na polskich stołach zaczęła się wraz z nudną kaszą gryczaną znaną z PRL? Oczywiście, że nie!
Ostatni rok wielu Polakom kazał zwolnić. Ponownie zaczęło się liczyć to, co wkładamy do koszyka podczas zakupów, a codzienna dbałość o zdrowie stała się czymś oczywistym...
Wakacje to czas na zabawę i relaks. Niektórzy lubią je spędzać w kuchni, jednak dla większości z nas to okres intensywnych podróży i spontanicznych decyzji...
Statystyczny Polak wyrzuca rocznie niemal 250 kg jedzenia.
Najnowsze badania* wskazują, że już połowa Polaków skosztowała wegańskich burgerów lub deklaruje, że chciałaby ich spróbować.
Coraz więcej Polaków przechodzi na dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych. Jak rozpoznać, że nasz organizm źle reaguje na gluten?
Dla większości z nas domowe biuro czy nauka online jest czymś zupełnie nowym.
Śniadanie dla dziecka musi być nie tylko zdrowe i smaczne, ale też atrakcyjne.
Wielkanoc obfituje w liczne tradycje i rytuały. Święcenie koszyczka, malowanie jajek, czekoladowe zajączki, bazie i wyczekiwany śmigus – dyngus.
Jedliśmy je jako dzieci, kojarzą się z wakacjami i ukochaną babcią. Racuchy! Delikatne, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz…